Füvészkert Kertészet  Szombathely

Nyáron virágzó magnólia fajok és fajták

 

Ezek a liliomfák nyáron, már a lombfakadás után hozzák virágaikat. Vannak közöttük örökzöldek is. A virágoknak harmónikus hátteret biztosít a zöld lombozat.










Magnolia grand. Dee Dee Blanchard:


Magnolia grand. Edith Bogue:


Magnolia grandiflora Fastigiatum:


Magnolia grandiflora Ferruginea:  Az örökzöld magnólia vagy más néven nagyvirágú liliomfa Észak-Amerika délkeleti részéről származik. Ezekre a liliomfákra nagyon jellemzőek a sötét zöld, fényes, bőrszerű, viszonylag nagy méretű levelek. Krémszínű-fehér virágai, mint a többi örökzöld magnóliának, kehely alakúak és erősen illatosak. A fajta az alapfajhoz képest kompaktabb, sűrűbb ágrendszert nevel, és a levelek fonákán a vörösbarna szőrözöttség sokkal erősebb. A várhatő végmérete 6-8 méter. Védett fekvésbe ültessűk.










Magnolia grandiflora Little Gem:  Az örökzöld magnólia vagy más néven nagyvirágú liliomfa Észak-Amerika délkeleti részéről származik. Ezt a fajtát 1952-ben találták a Steed's Faiskolában, Észak-Karolinában. Nagyon jellegzetes a sötétzöld,fényes, bőrszerű levele, melynek fonáka vörösen molyhos. Virága  krémszínű vagy fehér, erősen citromillatú, kehely alakú. Virágai nyár elejétől kora őszig nyílnak.  A termés színe pirosas, érdekes formájú. Kompakt, oszlopos növekedésű, a kis termetű fajták közé tartozik. Magassága elérheti a 3-4 métert. Magyarországon déli fekvésű, meleg, napos, szélvédett helyre ültessük. A fagy hatására tavasszal leveleinek egy részét elszórhatja. Jó vízáteresztő és humuszban gazdag enyhén savanyú talajt kedveli.













Magnolia sieboldii: Kelet-Ázsiából négy egymáshoz nagyon hasonló liliomfa származik, ezek a Magnolia sieboldii, a Magnolia globosa, a Magnolia wilsonii és a Magnolia sinensis.Ezek alkotják az Oyama szekciót a magnólia nemzetségen belül, közülük a Magnolia sieboldi a legismertebb és a legelterjedtebb a kertekben. Mindenkit rabul ejt illatos fehér virágaival, melyekben a bordó porzók erős kontrasztot adnak. Nyári virágzású, nyár elejétől hosszan elhúzódva egészen késő nyárig virágzik. A virág átmérője 7-10 cm, ami 6-12 sziromlevélből áll. Bimbója szép tojásdad alakú, termése rózsaszín tüszőcsokor, mely nagyon dekoratív. Elliptikus levelei 9-16 cm hosszúak és 4-10 cm szélesek. Nagy bokorrá vagy kisebb fává nő, 5-6 m.











Magnolia sieboldii Colossus:  Dr. August Kehr nemesítette ezt a liliomfa fajtát Észak-Karolinában, az USA-ban. Az ősz kikerics hatóanyagát, a kolhicint, használva az alapfaj kromoszómaszámát megháromszorozta, így egy hexaploid növényt hozott létre. A fajta az alapfajhoz képest intenzívebb növekedésű, virágmérete az 5 centiméterről a 12-13 centiméterre nőtt, virágai telt virágúak lettek. Az alapfajhoz képest jobban bírja a közvetlen napfényt és a hőséget. Bimbója tojás formájú, virága kellemesen illatos. A fehér virágban nagyon mutatósak a vörös porzólevelek. Nyáron virágzik, ennek a magnólia fajtának a virágzása is hosszabb ideig tart, mint az alapfajé. Rózsaszín tüszőtermésével is díszít. 5-6 m magas fa lesz.









Magnolia tripetala: Magyar néven ernyős liliomfa az USA keleti részéről származik. Virágai krémszínűek, 20 cm átmérőjűek, átható illatúak. Rendszerint 12 keskeny, kiterülő leplűek. Lomfakadáskor tavasz végén, nyár elején nyílnak. A jellegezetes, karcsú rügyekből először a három külső lepel jelenik meg. Termése hengeres, rózsásvörös, tobozképű terméscsoport, nagyon dekoratív. Elliptikus levelei 50 cm hosszúak, 20 cm szélesek, elkeskenyedő vállúak, hegyes csúcsúak. Felszínük sötétzöld, fonákjuk szürkészöld, szőrös. Nagy, hajtásvégi örvökben állnak. Óriási levelei egzotikus, esőerdei hatást keltenek. Halványszürke, sima kérge van. Terebélyes, akár 12 méter magas fa is lehet. Általában többtörzsű bokorfát nevel.

vissza

Kapcsolat

Tel: +36/30-500-6196
E-mail: faiskola@fuveszkert.eu

www.fuveszkert.eu

Nyitvatartás:

Március, Április, Május, Június

Hétfő: 8 -17 30

Kedd: 8 -17 30

Szerda: 8 -17 30

Csütörtök: 8 -17 30

Péntek: 8 -17 30

Szombat: 8 -17 30

Július, Augusztus, Szeptember, Október

Hétfő: 8 -17 30

Kedd: 8 -17 30

Szerda: 8 -17 30

Csütörtök: 8 -17 30

Péntek: 8 -17 30

Szombat: 8 -16

Vasárnap: zárva

November

Hétfő: 8 -16

Kedd: 8 -16

Szerda: 8 -16

Csütörtök: 8 -16

Péntek: 8 -16

Szombat: 8 -13

Vasárnap: zárva

Télen kertészetünk zárva tart.

Megosztás