Kapcsolat

Tel: +36/30-500-6196
E-mail: faiskola@fuveszkert.eu

www.fuveszkert.eu

Nyitvatartás:

Március, Április, Május, Június

Hétfő: 8 -17 30

Kedd: 8 -17 30

Szerda: 8 -17 30

Csütörtök: 8 -17 30

Péntek: 8 -17 30

Szombat: 8 -17 30

Július, Augusztus, Szeptember, Október

Hétfő: 8 -17 30

Kedd: 8 -17 30

Szerda: 8 -17 30

Csütörtök: 8 -17 30

Péntek: 8 -17 30

Szombat: 8 -16

Vasárnap: zárva

November

Hétfő: 8 -16

Kedd: 8 -16

Szerda: 8 -16

Csütörtök: 8 -16

Péntek: 8 -16

Szombat: 8 -13

Vasárnap: zárva

Télen kertészetünk zárva tart.

Megosztás

Facebook

Tavasszal virágzó magnólia fajok és fajták

 

Ezek a liliomfák még a lombfakadás előtt, március végétől május közepéig virágoznak, így a virágok dominálnak. Vannak olyan fajták, melyeknél a tavaszi virágzást nyári virágzás is követi. Növekedési erélyben, virágszínben, virágnagyságban nagyon változatosak, igényeik azonban hasonlóak. A gyengén savanyú, jó vízgazdálkodású talajt és a napos, félárnyékos helyet kedvelik. Gyökereik sekélyen helyezkednek el, a tő körüli talajmunkát kerüljük.

Magnolia Betty:











Magnolia Black Tulip: Új-Zélandon nemesítette Felix és Mark Jury ezt a csodálatos, mély burgundivörös virágszínű liliomfát, melynek színe talán a legsötétebb az összes magnólia között. Nagy,kehely alakú, 15 cm-es virágai lombfakadás előtt nyílnak. Növekedési erélye közepes, 10 éves korában 3-3,5 méter magas és 1,5 méter széles lesz. Végmagassága eléri a 4-6 métert. Már az egészen fiatal példányok is virágzóképesek, a kifejlett fákon pedig virágok százai lehetnek. Télállósága kiváló, -24-26 C.


Magnolia Blue Opal


Magnolia Cleopatra


Magnolia Columnar Pink


Magnolia Elizabeth











Magnolia Genie: Mr.Vance Hooper nemesítette ezt a liliomfa fajtát Új-Zélandon. Nemesítésénél felhasználták a M. liliflora Nigra, a Black Tulip, a Sweet Simplicity és a Sweet Valentine fajtákat. Virága sötét bordó, ami bimbóban tulipán alakú,kinyílva kehely formájú. Ezt a sötét virágszínt a virágzás során végig megtartja. A virágok nagysága 15 cm,enyhén illatosak.Egy-egy virág 6-12 sziromból áll. Tavasszal áprilisban van a fővirágzás, ami hosszú heteken keresztül tart. Ilyenkor még előfordulhatnak késői fagyok. Meglepően jó a teljes nyílásban lévő virágok fagytoleranciája, még a -3 C-os fagyot is károsodásmentesen vészelik át. Ha napos helyen van és megfelelő vízutánpótlást kap a növény, gazdag nyári virágzásra is számolhatunk. Levelei szépek, bőrszerűek, sötét zöldek.  Kompakt felfelé törő növekedésű, végmérete 4-5 méter, 10 évesen körülbelül 3 m magas és 1,5 m széles. Nagyon jó télálló, -23-24 C-ig.


Magnolia George Henry Kern:


Magnolia Green Bee









Magnolia Heaven Scent: Nagyon szép, gazdagon virágzó fajta. Virágai felfelé törőek, harang alakúak, belül fehérek enyhe rózsaszín pírral, kívül rózsaszínűek. 9 sziromból áll egy-egy virág, amik 9-10 cm hosszúak és 3-4,5 cm szélesek. Május elejétől virágzik. 10 évesen körülbelül 3,5 m magas.


Magnolia Honey Tulip


Magnolia Ian's Red


Magnolia kobus: Ez a korai virágzású liliomfa Japánból származik, magyar neve Japán liliomfa. 6 szirmú hófehér virágai lombfakadás előtt áprilisban nyílnak. Virágai 10 cm átmérőjűek, enyhén illatosak. Termése 8-10 cm-es, hengeres alakú tüszőtermés. Levele 6-15 cm, visszás-tojásdad alakú. 4-6 m-es cserje vagy 5-10 m-es fa lesz. Humuszos üde talajba ültessük. Enyhén meszes talajban is megél. Nagyon szép szoliternek, de szokták utcák fásítására is használni.


Magnolia liliflora Nigra: Magyar neve bíborvörös liliomfa, ami a szép sötét bordó virágokra utal.Japánból származik, 1921-ben hozták be először Európába. 12 cm-es virágai bíborvörösek, belül lilásrózsaszínek. A lombfakadással egy időben, április végén virágzik. Utóvirágzásával júniustól rendszeresen találkozhatunk.Fényes sötétzöld levelei 10-12 cm-esek, elliptikusak. 3-4 m magas cserje vagy bokorfa.  Az üde humuszos, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Késői virágzása miatt egy nagyon kedvelt fajta.


Magnolia loebneri 'Leonard Messel': 1950 előtti angol fajta. 12 szirmú, kívül rózsaszín, belül fehér virágai kezdetben csésze alakúak, majd vízszintesen szétterülők. Korai virágzású, március-áprilisban virágzik. 15cm-es levelei visszás-tojásdad alakúak. 6-8 m magas cserje vagy kis fa lesz belőle.


Magnolia loebneri Wildcat


Magnolia Picard's Snow Queen


Magnolia Red as Red


Magnolia Ricki:  














Magnolia Shirazz: Ezt a csodálatos liliomfát is az új-zélandi nemesítőnek, Vance Hoopernek köszönhetjük. Érdekes a fajta nevének eredete. Shiraz (egy "z"-vel) egy város Perzsiában, a mai Iránban, ahol a szőlő- és borkultúrának már 1800 éves hagyományai vannak. Iránban ma is úgy tartják, hogy Shiraz a költészet, a bor, a rózsák és a szerelem városa. Amikor Franciaországban nevet kerestek egy új szőlőfajtának, erről a városról nevezték el Syrah-nak, ami Ausztráliában és Új-Zélandon az eredeti néven, Shiraz-ként terjedt el. Később a szőlőfajta és a belőle készített bor olyan ismert lett, hogy a mély burgundivörös szín szinonimájaként is használták. A  nemesítő így nevezte el új fajtáját, immár dupla "z"-vel. A fajta a Magnolia denudata és a Magnolia "Vulcan" közötti keresztezés eredménye. A nagyméretű virágok szirmai kívül sötét bordópirosak, belül halványabbak. Kellemes illatú virágai április második felétől kezdenek virágozni, így a késő tavaszi fagyokat biztonsággal kerüli. Szűk, felfele törő habitusú növény, ami a várható 5 méteres magasságát 15-20 év alatt éri el. Télállósága nagyon jó, a -29 C-os fagyokat is károsodás nélkül átvészeli egy jól felkészült példány.








Magnolia soulangeana: 1820-ban Franciaországban keletkezett hibrid. Magyarul nagyvirágú liliomfának nevezik. Virágai nagyok,felfelé álló harang alakúak. Kívül rózsaszín, belseje fehér színű. Áprilisban még lombfakadás előtt nyílik, így virágzáskor nagyon feltűnő. Zöld levelei 10-15 centiméteresek.


Magnolia soulangeana Lennei Alba


Magnolia stellata: Eza csillagvirágú liliomfa Japán középső részéből származik. Illatos fehér virágai 12-15 keskeny sziromból állnak, melyek csillagszerűen szétterülnek. Korai virágzású fajta, márciusban -áprilisban virágzik. Végmérete 2 m, lassú növekedésű fajta. Humuszos, savanyú kémhatású talajt kedvel. Az egyik legszebb korai virágzású cserje.


Magnolia Sunsation


Magnolia Sweet Rose






Magnolia Sweet Valentine: A fajtát Vance Hooper nemesítette az 1990-es évek végén. A két szülőfajta a Sweet Simplicity és a Black Tulip volt. Ezt a fajtát is felhasználták további keresztezéseknél, így született például a Genie is. Nevének első felét az egyik szülőtől, a másodikat pedig a szirmok bordópiros színéről kapta, ami a Valentin napra emlékeztet. A kehely alakú virágokban a sziromlevelek széle visszahajlik, megmutatva a halványabb belső színét. Virágai középnagyok. Kompakt növekedésű, várható végmagassága 3 méter. Teljesen télálló(-29 C).









Magnolia Tina Durio: Ezt a hatalmas fehér, illatos virágú fajtát Gresham találta. A Magnolia soulangeana Lennei Alba és a Magnolia veitchii voltak a szülőpartnerek. A 25-30 cm átmérőjű virágok tömege lélegzetelállító. Fiatalabb korban, az első virágzások idején a virágok mérete és formája még nem éri el a fajtára jellemző értékeket. Legyünk türelmesek, később mindenért kárpótol minket a virágpompa. A 9-12 szirom töve halvány rózsaszín. Viszonylag erős növekedési erélyű, 6-8 méteres magasságot ér el. -24 C-ig biztonsággal télálló.


Magnolia Tranquility


Magnolia Yellow Joy: Ezt a sárga liliomfát Phil Savage-nak köszönhetjük.











Magnolia Vulcan: Ezt az egyedülálló illatos fajtát Új-Zélandon nemesítette Felix Jury 1990-ben. A kertbarátokon kívül a nemesítők figyelmét is felkeltette, több későbbi fajtának adta génjeit. Ilyen például a Shirazz is. A Magnolia campbelli Lanarth és a Magnolia liliflora utóda. Az első szülőtől a hatalmas virágméretet és a csodálatos virágszínt, a másodiktől a keskenyebb szirmokat és a későbbi virágzást örökölte, így jól kerüli a késői fagyokat. A szirmok kívül mély bíborpirosak, belül egy kicsit halványabbak. Már egészen fiatal korától gazdagon virágzik, ilyenkor felfelé törő növekedésű. Később lelassul a növekedése és inkább szélesedik. A végmérete 3-4 méter magas és ugyanilyen széles. Teljesen télálló -27 C-ig.


Magnolia Woodsman

vissza