Füvészkert Kertészet  Szombathely

Áfonya gondozása

Az áfonya  (Vaccinium) a hangafélék családjába (Ericaceae) tartozó gyümölcstermő növény, aminek több 100 faja ismert. Magyarországon ezek közül az alábbi fajokkal találkozhatunk: a vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea), a feketeáfonya (Vaccinium myrtillus) és a tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos)  nálunk is honos, megtalálhatjuk őket a természetben. Az amerikai tőzegáfonyát (Vaccinium macrocarpon) főleg a boltok polcairól  gyümölcslevek, joghurtok, aszalványok formájában ismerhetjük. A magasbokrú vagy más néven fürtös kék áfonyával (Vaccinium corymbosum) a kertészetekben, mint egyre kedveltebb gyümölcstermő cserje, illetve a boltokban, mint friss vagy már feldolgozott gyümölcs találkozhatunk.


Vörös áfonya- Vaccinium vitis-idaea: alacsony 10-20 cm magas, örökzöld törpecserje. Magyarországon több helyen is találkozhatunk vele a hegyvidéki fenyvesekben a Zempléni-hegységben,  a Kőszegi hegységben és az Őrségben. Harang alakú, fehér,illatos virágzata csüngő, fürtös. A hajtásvégeken jelenik meg. A lisztes, ehető, kicsit fanyar ízű bogyótermés éretlenül fehér, éretten kárminpiros, gömbölyű. A vörös áfonya igen gazdag antioxidánsokban és  sokféle ásványi anyagot tartalmaz pl nátrium,cink,mangán,magnézium, kálium. Gyógyászatban  sokféle betegség megelőzésére használják.


Tőzegáfonya- Vaccinium oxycoccos: tőzeglápokon élő törpecserje kúszó hajtásokkal. Az Észak -Amerikából származó Vaccinium macrocarponra hasonlít. Védett!


Feketeáfonya-Vaccinium myrtillus: alacsony 30-40 cm magas lombhullató cserje, ami a savanyú talajú tölgyesek bükkösök, fenyvesek lakója. Nálunk is honos a Mátrában, Sopron környéki erdőkben illetve a Vas megyei erdőkben. A kőszegi hegyen a Stájer házak környékén szőnyegszerűen borítja be az erdő alját az  áfonya. Virágai zöldes-fehér színűek, levélhónaljakból fejlődnek, áprilistól júniusig nyílnak. Az érett gömbös, feketéskék, hamvas bogyók augusztus- szeptemberben érnek be. Nagyon finom ízű. Lekvárnak, teának, szörpnek szokták felhasználni.Nagyon jótékony hatású: a hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere. A leveléből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó, akár nyersen is.  


Hamvas áfonya- Vaccinium uliginosum:  Nedves, mocsaras helyeket kedvel. Virágai rövid oldalhajtásokon ülnek, levelei ép szélűek, kékeszöldek. A bogyói sötétkékre érnek, enyhén mérgezőek. A fekete áfonyával könnyen összetéveszthető, de míg ennek barnák a hajtásai, a feketeáfonyáé zöldek.


Amerikai tőzegáfonya- Vaccinium macrocarpon: Észak- Amerikában honos. Savanyú talajt kedvelő örökzöld, törpe, kúszó cserje. Termése rubint-piros, enyhén fanyar ízű. Gyümölcsét süteményekbe, joghurtokba, aszalva, gyümölcslébe használják. Sok antioxidánst tartalmaz a gyümölcse, így a gyógyászatban immunerősítőként, gyulladások kezelésére használják.


Magasbokrú fürtös áfonya- Vaccinium corymbosum:  a magasbokrú áfonya Észak-Amerikából származik. Jóval  nagyobb bokrot nevel, mint  a nálunk is honos feketeáfonya. Fajtától függően 1-2 méter magas és 0,8- 1.5 méter széles. Fehér harangalakú virágait tavasszal,  májusban hozza, sötétkék bogyói júliustól szeptemberig, folyamatosan 3-4 héten keresztül szüretelhetőek. Friss fogyasztásra, mélyhűtésre, szörp, dzsem, sütemények készítésére kiválóan alkalmas.  Gyógyhatása jelentős: vérképző hatású, gyógyítja a légúti betegségeket, enyhíti a köhögést.A bogyók sok kalciumot, foszfort és vasat, C, B1 és B2 vitamint, 6-7 % gyümölcscukrot tartalmaznak. Gyümölcse nagyon kellemes zamatú.Áfonya ültetése:
A magasbokrú vagy fürtös áfonya a legkedveltebb áfonyafajta  a házikertekben. Rendszeresen és bőven terem, gyümölcse nagy szemű, finom ízű, jól tárolható. De mint minden áfonya a kék fürtös áfonya is csak a savanyú  4,2-5,2 ph értékű talajban érzi jól magát, hasonlóan mint a rododendron.
Magyarországon savanyú talajt csak kevés helyen találunk: Nyugat-Dunántúl, Nyírség, Somogy.
Az ültetésnél mindenképpen körültekintően kell  eljárnunk . Az áfonya sok napfényt igényel. így napos vagy félárnyékos  helyet válasszunk számára. Tápdús, humuszban gazdag talajban, párás , hűvös klímában érzi jól magát.Mivel a párás, hűvösebb klímát kedveli. ezért talaját tartsuk nedvesen, de semmiképpen ne álljon alatta meg a víz, gyökerei akkor kirothadhatnak.

Ha biztosan tudjuk, hogy kertünk földje megfelelő az áfonyánk számára, akkor bátran áshatjuk  az ültetőgödröt, ami lehetőleg  legalább 3 -4 szerese legyen a megvásárolt áfonya cserepének. Mivel az áfonya sekélyen gyökeresedik, nem szükséges a túl  mély ültetőgödör (30-40 cm), inkább szélesebb legyen (80-100 cm)!
A kiásott ültetőgödröt savanyú virágföld, érett marhatrágya illetve akác vagy fenyőavar, hullott fenyőtű keverékével töltsük fel, ebbe kerül az áfonyánk.

Ha bizonytalanok vagyunk a talajunk ph értékében, vagy biztosan tudjuk, hogy meszes, lúgos a kertünk talaja, akkor sem kell lemondanunk az áfonyáról. Válasszuk a biztosabb megoldást! Fogjunk egy nagy cserepet (vagy egy nagy műanyagzsákot), töltsük meg savanyú tőzeg/ virágföld, érett marhatrágya, hullott fenyőtű keverékével. A cserepet , ha akarjuk, lesüllyeszthetjük a földbe,de bátran tehetjük áfonyánkat kertünk bármelyik  részébe, hiszen dísznövényként is megállja helyét: tavasszal fehér harangalakú virágaival, nyáron hamvaskék termésével, ősszel gyönyörű narancs-piros lombszínével díszít.
A kék fürtös áfonya nagyon jó télálló, a legtöbb fajta akár a  -34, -40 C fokot is bírja.
Az áfonya körül érdemes a talajt mulcsozni: visszatartja a gyomokat, lassabban szárad ki a föld az áfonyabokor körül, ahogy bomlik el a fenyőmulcs, savanyítja a talajt. És a kapával nem sértjük meg feleslegesen a gyökérzetet.

Áfonya gondozása:

  • Rendszeresen öntözzük áfonyatövünket! Lehetőleg esővízzel!
  • Egy áfonya bokor is terem, de a kísérletek azt bizonyították, hogy két különböző fajta áfonya összeültetésekor a virágok biztosabban megtermékenyültek, és idegen beporzáskor a gyümölcsméret is nagyobb lett.Javasolt két különböző fajta telepítése, ha több és nagyobb gyümölcsöt szeretnénk szüretelni! A növényeket legalább 70 cm távolságra ültessük egymástól!
  • A legtöbb és legnagyobb bogyókat a kétéves hajtásokon hozza, minél idősebb egy -egy ág. annál kisebb termést nevel. Így fontos a rendszeres metszés! A 3-4 éves ágakat vágjuk vissza tavaszonként egy fiatal oldalhajtásig, az elöregedett ágakat pedig vágjuk ki tőben, ahelyett 1-2 új tőhajtást hoz, hasonlóan mint a  ribizli.


Áfonya -Vaccinium corymbosum fajták:

Az ültetési igény az összes fajtánál megegyezik: savanyú talaj, napos- félárnyékos hely. A télállóságukban is csak kis eltérések vannak. A bokor méretében (szélesség, magasság), az érési időben és a gyümölcs nagyságában vannak különbségek.

 

Vaccinium corymbosum Ama- Ama fürtös áfonya: 

Vaccinium corymbosum Bluecrop- Bluecrop fürtös áfonya:

Vaccinium corymbosum Bluegold- Bluegold fürtös áfonya:

Vaccinium corymbosum Bluecrop- Bluecrop fürtös áfonya: az egyik legkedveltebb fajta a termesztésben. Középerős növekedésű, megbízható termőképességű. Bogyói nagy, középnagy méretűek, kellemesen zamatosak, sokáig a bokron maradnak, megérve sem peregnek le. Érési idő: július közepétől augusztus végéig elhúzódva érnek.

Vaccinium corymbosum Brigitta Blue- Brigitta Blue fürtös áfonya:

Vaccinium corymbosum Goldtraube- Goldtraube fürtös áfonya: Nagyon kellemes, természetesen savas ízvilág. Bogyói nagyok,

Vaccinium corymbosum Heerma- Heerma fürtös áfonya: 60-90 cm széle, 100- 170 cm magas bokor. Gyors növekedésű fajta. Későn érik: augusztus közepe- szeptember közepe. Betegségekkel szemben jól ellenálló fajta. Gyümölcse nag, ízletes.

Vaccinium corymbosum Nelson- Nelson fürtös áfonya:

Vaccinium corymbosum Northland- Northland fürtös áfonya: középerős növekedés, maximum 1,5 m magas cserje. Középnagy - nagy bogyók. Érési idő: július-augusztus.

Vaccinium corymbosum Pink Lemonade- Pink Lemonade fürtös áfonya:

Vaccinium corymbosum Sunshine- Sunshine fürtös áfonya:

Kapcsolat

Tel: +36/30-500-6196
E-mail: faiskola@fuveszkert.eu

www.fuveszkert.eu

Nyitvatartás:

Március, Április, Május, Június

Hétfő: 8 -17 30

Kedd: 8 -17 30

Szerda: 8 -17 30

Csütörtök: 8 -17 30

Péntek: 8 -17 30

Szombat: 8 -17 30

Július, Augusztus, Szeptember, Október

Hétfő: 8 -17 30

Kedd: 8 -17 30

Szerda: 8 -17 30

Csütörtök: 8 -17 30

Péntek: 8 -17 30

Szombat: 8 -16

Vasárnap: zárva

November

Hétfő: 8 -16

Kedd: 8 -16

Szerda: 8 -16

Csütörtök: 8 -16

Péntek: 8 -16

Szombat: 8 -13

Vasárnap: zárva

Télen kertészetünk zárva tart.

Megosztás