Füvészkert Kertészet  Szombathely

Lombos fák és cserjék

2012.02.23.

Lombos fák és cserjék

Kertészetünkben a lombos fák és cserjék találhatóak meg a legnagyobb fajtaválasztékban, nem véletlenül, kertünk csak velük lehet teljes. Virágzásukkal,bódító illatukkal,változatos levélformáikkal és színeikkel, formáik változatosságával,kérgük sokszínűségével sok örömet adnak. Legyen akár egy sorház 100 m2-es kertje , vagy egy többhektáros park tulajdonosa a fák és cserjék mindkettőből nélkülözhetetlenek.

A fák és bokrok pótolhatatlanok a kertben. Ők határozzák meg a kert térbeli szerkezetét. Tavasszal és nyáron bőséges virágzásukban gyönyörködhetünk, és kellemes illatot árasztanak. Ősszel termésükkel és változatos levélszínükkel hívják fel magukra a figyelmet. Télen csupasz ágaik vonják oda tekintetünket. Nemcsak szépségükben gyönyörködhetünk, gyakorlati hasznuk is van, csökkentik a szelek hatását, otthont adnak kertünk madarainak,visszaszorítják a gyomokat, elrejthetjük velük a nem kívánatos tárgyakat. Már begyökeresedett növényeink nem igényelnek sok gondozást. A szakszerű metszésre kell odafigyelni.

Mivel méretükben és igényükben is nagyon különbözőek, nagyon fontos a jó növényválasztás. Ehhez szeretnénk néhány szempontot adni.

  • Milyen formája legyen, és mekkorára nőjön a növény?

 A méretet a hely adottságai alapján tudjuk eldönteni, figyelnünk kell-e a villanyvezetékre, ne foglaljuk el vele a szomszéd kertjét is, szeretnénk –e átlátni fölötte,vagy itt akarunk megpihenni a nyári hőségben és még további sok szempontot figyelembe vehetünk. Választhatunk oszlopos növekedésűt, ami egy szűk helyre kiváló, de akár laposan elterülőt, gömbformájút, csüngő koronájút.

  • Milyen helyre ültetnénk a növényt?

Napos vagy árnyékos helyre? Szeles vagy szélvédett a kertünk? Átlagos kerti talajunk van, vagy inkább meszes, homokos?

  • Cserjét vagy fát szeretnénk?

A cserje a talajszinttől elágazik, maradhat 10-15 cm magas, de megnőhet akár 5-6 méteres bokorrá. A fának határozott szára van, választhatunk 60 cm magas kis fácskát,de akár 30 méterre megnövő faóriást is. Számos cserjét megnevelhetünk egy kisebb fának.

  • Fontos, hogy örökzöld legyen a növény?
  • Növényritkaságot vagy közismertebb növényt szeretnénk?

A gyakran ültetett cserjék általában olcsóbbak, átlagos körülmények között jól érzik magukat. Ilyenek:aranyvessző, orgona, jezsámen, pimpó,gyöngyvessző, rózsalonc, bangita, borbolya….

  • Mit szeretnénk a növénytől?

Szoliternek ültetnénk-e,vagy egy cserjecsoportba? El kell-e takarjon valamit?

 

Szeretnénk néhány fára és cserjére az árudánk kínálatából felhívni a figyelmét.

Csillagvirágú liliomfaMagnolia stellata,csillagvirágú liliomfa

Ez a lassú növekedésű, kis méretű (1,5-2 m) liliomfa nem annyira elterjedt nálunk. Gyönyörű fehér, illatos virágai március-áprilisban csillagszerűen kiterülnek. Kisebb kertekbe is bátran ültethetjük. Az egyik legszebb kora tavasszal nyíló cserje.

Kikeleti bangitaViburnum bodnantense, kikeleti bangita

Kevés olyan növényt ismerünk, ami ilyen hosszan virágzik. Gömbös, rózsaszín virágait enyhe időjárásban már novembertől egészen április közepéig hozza. Virága kellemes illatú. 2-3 méter magasra nő meg. Őszi lombszínével is értékes dísze lehet kertünknek.

Cotinus coggygria Lilla, bordó levelű törpe cserszömörce

Újdonság!!!

Napos meleg helyre ültessük ezt a kis növekedésű (60-80 cm), kihajtástól lombhullásig bordó lombú cserjét. Fehér pamacsos virágát júniusban hozza. Ez a növényújdonság egy szombathelyi kertész nemesítése. Cserjék közül kevés olyan akad, ami intenzív bordó színű, és kompakt növekedésű. Vigyen egy kis színt a kertjébe!

 

vissza

Kapcsolat

Tel: +36/30-500-6196
E-mail: faiskola@fuveszkert.eu

www.fuveszkert.eu

Nyitvatartás:

Március, Április, Május, Június

Hétfő: 8 -17 30

Kedd: 8 -17 30

Szerda: 8 -17 30

Csütörtök: 8 -17 30

Péntek: 8 -17 30

Szombat: 8 -17 30

Július, Augusztus, Szeptember, Október

Hétfő: 8 -17 30

Kedd: 8 -17 30

Szerda: 8 -17 30

Csütörtök: 8 -17 30

Péntek: 8 -17 30

Szombat: 8 -16

Vasárnap: zárva

November

Hétfő: 8 -16

Kedd: 8 -16

Szerda: 8 -16

Csütörtök: 8 -16

Péntek: 8 -16

Szombat: 8 -13

Vasárnap: zárva

Télen kertészetünk zárva tart.

Megosztás