Füvészkert Kertészet  Szombathely

Kivi-Actinidia arguta Ken`s Red

Kivi-Actinidia arguta Ken`s Red
Raktáron
Értékelés:

Cikkszám: Actinidia arguta Ken`s Red

A kivi (Actinidia) Dél-Kína nemzeti gyümölcse, Kínából származik. Először kínai egresnek keresztelték el az új-zélandi termesztők, majd a kivi nevet kapta, az Új-Zélandon őshonos kivi madárról, ami szintén kicsi, barna és tollazata szőrhöz hasonló. Vannak önbeporzó fajták, amikből elég egy növény a terméshez, ezek általában kisebb gyümölcsűek. Vannak kétlakiak, amikből porzóst és termőst kell ültetnünk, ahhoz, hogy kivink teremjen. A kivi kúszónövény, támrendszert igényel. Napos védett helyre ültessük.

Kivi-Actinidia arguta Ken`s Red: a Ken`s Red japán kivi vagy mini kivi teljesen télálló. Termései hosszúkásak, liláspirosak, kicsik (kb szilvanagyságú). Napos-félárnyékos helyre ültessük, gyorsan termőre fordul. Kétlaki növény, a Ken`s Red termő fajtához szükség van egy hímivarú kivire is, ahhoz hogy termést hozzon. 

Actinidia arguta Ken`s Red- Ken`s Red minikivi/ kopaszkivi

  • Származása:

Az újzélandi Ken Nobbs gyümölcs- és rózsanemesítő fajtája, aki a gazdagon termő Actinidia arguta var. cordifolia keresztezte a vadon termő piros gyümölcsű Actinidia melanandrával.

  • Növény alakja, mérete:

Kúszónövény, támrendszer szükséges hozzá. Pergolák, kerítések befuttatására alkalmas. Hajtásai csavarodva kapaszkodnak a kerítésekre.  3-5 méteres magasságot és szélességet is el tud érni, gyorsan nő, akár 80-100 centimétert egy évben.

  • Levél:

Fényes zöld, hosszúkás, lándzsaalakú levelek. Lombhullató.

  • Virág:

Apró, 1 cm-es, hófehér virágai május- júniusban nyílnak.

  • Termés:

A Ken`s Red mini kivi termése kicsi szilva nagyságú, 3-4 cm-es,  gömbölyded alakú.szőrtelen, így egészben, héjasan fogyasztható. Pirosas-lila színű a kivi héja és gyümölcshúsa is. Szeptemberben, októberben érik. Íze édes, aromás. Friss fogyasztásra, aszalásra, kompót, befőtt készítésére alkalmas. Rendszeresen és gazdagon terem, általában az ültetés után a 3.- 4. évben kezd el teremni. A Ken`s Red kivi sok C vitamint tartalmaz, azon kívül antioxidánst, káliumot, E és B vitamint

  • Ültetési hely:

Szélvédett, napos helyet, enyhén savanyú, humuszos  talajt kedvel.

  • Télállóság:

Teljesen télálló, -25 C-ig.

  • Gondozás:

Ültetés utáni 2-3 évben érdemes a tövét a téli fagytól védeni, később már biztonsággal télálló a minikivink. Metszése a szőlőhöz hasonlóan a téli metszés februárban, a nyári pedig augusztusban történik. Hajtásait tavaszonként 8-10 rügyig érdemes visszametszeni. 

Mivel nőivarú/ termő fajta, szükség van egy hímivarú párra ahhoz, hogy teremjen. Ideális hozzá az Actinidia arguta hímivarú fajta.

+ Véleményt írok
A termékhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Kapcsolat

Tel: +36/30-500-6196
E-mail: faiskola@fuveszkert.eu

www.fuveszkert.eu

Nyitvatartás:

Március, Április, Május, Június

Hétfő: 8 -17 30

Kedd: 8 -17 30

Szerda: 8 -17 30

Csütörtök: 8 -17 30

Péntek: 8 -17 30

Szombat: 8 -17 30

Július, Augusztus, Szeptember, Október

Hétfő: 8 -17 30

Kedd: 8 -17 30

Szerda: 8 -17 30

Csütörtök: 8 -17 30

Péntek: 8 -17 30

Szombat: 8 -16

Vasárnap: zárva

November

Hétfő: 8 -16

Kedd: 8 -16

Szerda: 8 -16

Csütörtök: 8 -16

Péntek: 8 -16

Szombat: 8 -13

Vasárnap: zárva

Télen kertészetünk zárva tart.

Megosztás